Plaça de la Lira

Actualitzat: 15/11/2018

Ripoll
17500 Ripoll
Girona

Mapa
Geolocation

Contacte

Helena López Sola / Carla Mirallas Sada

Àrea de Projecció Econòmica de l'Ajuntament de Ripoll

+34 972 71 41 42

ajuntament@ajripoll.cat

L'actuació a l'espai de la Lira és obra del despatx olotí RCR Aranda Pigem Vilalta Arquitectes i  de l'arquitecte ripollès Joan Puigcorbé i és una de les intervencions més importants realitzades els darrers anys al Barri Vell, ha estat reconeguda en el marc dels Premis d'Arquitectura de les Comarques Gironines 2013. Uns guardons organitzats pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC)

Aquesta plaça coberta d'acer té nafres laterals amb intersticis perquè creixi la vegetació i perquè es coli el sol. Els projectistes esperen que el verd contrasti algun dia amb la duresa de l'escenari urbà que avui és la plaça buida. Així, dura per resistir l'ús i verd com a idea i futur, la nova plaça coberta s'allarga -estirant una passarel·la que la converteix en mirador- fins a creuar per sobre del curs del riu, deixant darrere l'antiga muralla medieval de la ciutat.

L'únic material del pont, la plaça, el mirador i el passeig és l'acer, que evoca el passat metal·lúrgic de Ripoll. Té, però, un registre de múltiples matisos. Passa de ser paviment a la plaça a convertir-se en gelosia, umbracle, coberta o parapet, en un exercici que busca embolicar l'espai, però també de donar continuïtat al passeig i fer-ho comprensible.

La nova  plaça-pont trenca  una  nova  porta per accedir  al nucli antic de la  població. Els arquitectes assenyalen que buidant aquest solar es reconquesta part de la ciutat. Creuen que els ciutadans recuperen el passat del seu poble quan ho reutilitzen, quan se l'apropien convertint-lo en espai públic.

Els arquitectes de l'estudi RCR han volgut en aquesta plaça-pont de Ripoll conjugar dues idees: la de la reconquesta ciutadana i la de la transformació d'un antic teatre en escenari urbà. La seva no és una arquitectura dolça. Però té l'ambició de voler transformar un buit entre mitgeres en un lloc amb porta d'accés i vistes al riu.