Missatge d'error

Notice: Undefined index: environment in include_once() (line 586 of /var/www/app/www/sites/default/settings.php).

Casa Miquel

Actualitzat: 11/11/2016

C/ Garriga, 22
17200 Palafrugell
Girona

Mapa
Geolocation

Contacte

Joan Cuixart

fundaciocuixart@gmail.com

+34 619 85 78 59

La casa Miquel és un edifici de principis del segle XX, aproximadament del 1910. El promotor era Joan Miquel Avellí, expert surer associat amb alemanys.

Fins a la darrera dècada del segle XX l'edifici s'havia atribuït a l'arquitecte Josep Goday i Casals. Tanmateix, vora el 1998 i 1999 el Museu del Suro de Palafrugell va iniciar la recerca per a una ponència en un congrés surer titulada Manufacturas del Corcho "Can Mario". Ressenya històrica dels edificis, gràcies a la qual es van trobar el plànols, signats per General Guitart i Lostaló.

Posteriorment, fou l'habitatge del pintor Modest Cuixart i Tàpies, actual seu de la Fundació Cuixart.

És una Casa Modernista inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. La casa Miquel fa cantonada entre els carrers de la Garriga i de Miquel, Vincke i Meyer. És un edifici de grans dimensions, amb un ampli jardí a la part posterior. Un passadís a la banda dreta de la façana del carrer de la Garriga comunica la reixa d'accés (element que presenta una notable forja modernista) amb la porta d'entrada, d'arc de mig punt, i amb el jardí.

El cos principal de l'habitatge és de planta, dos pisos i terrat protegit per barana i obra de ferro. Les obertures són en general amb llindes i arrodonides als angles a la planta i al primer pis, mentre que les del segon pis són de dos o tres arcs escarsers. El coronament és amb cornisa, de maó a la part inferior i de teula i trencadís a la part superior, sostinguda per petites mènsules. Hi ha dues construccions secundàries a la part posterior: una terrassa amb barana de terra cuita, annexa al cos principal, i una petita construcció que comunica amb aquell mitjançant un petit pont.

Conserva gran part del mobiliari, entre el qual les cadires de la sala on se celebraven les reunions dels consells d'administració de l'empresa, amb l'anagrama de la casa M.V.M. en relleu, segurament dissenyat pel mateix arquitecte.